Komplexná stratégia podľa zástupcov podnikateľov a dodávateľov pre
gastrosektor a cestovný ruch rieši aj to, ako ponúknuť obyvateľom Únie
bezpečné možnosti na oddych a rekreáciu, ktoré sú potrebné na zotavenie
sa z následkov koronakrízy. Služby v cestovnom ruchu podľa nich
prispievajú k hrubému domácemu produktu (HDP) EÚ 10 % a zamestnávajú 12
miliónov ľudí. "V dôsledku koronakrízy je teraz polovica týchto pracovných miest ohrozená," upozornili.
Materiál EK podľa nich predstavuje stratégiu na dlhšie obdobie, ktoré pokračuje aj po roku 2020.
"Zaoberá sa témami ako štátna pomoc a poukazy na služby, využitie
finančných programov EÚ, nástroje na zachovanie zamestnanosti i podpora
lokálneho turizmu. V kontexte týchto problémov závažného rozmeru
navrhuje vytvoriť aj program na rozvoj európskeho turizmu v horizonte
roku 2050," priblížili. Podnikatelia v cestovnom ruchu a ich dodávatelia združení v celoeurópskych organizáciách preto vítajú snahy EK.
Ministerstvo financií (MF) SR pre TASR uviedlo, že si uvedomuje zložitú
situáciu, v ktorej sa nachádzajú všetci podnikatelia v tomto sektore.
Pripomenulo, že vláda v programovom vyhlásení vyjadrila zámer posúdiť
zníženie sadzby DPH na všetky služby v cestovnom ruchu, pričom toto
opatrenie by sa vzťahovalo na všetky služby súvisiace s cestovným
ruchom. "Keďže DPH predstavuje najväčší príjem rozpočtu SR, presun
týchto služieb zo základnej do zníženej sadzby DPH je závislý od
aktuálneho stavu verejných financií a vyžaduje si podrobnú kvantifikáciu
dosahov," podotklo MF. Zároveň uviedlo, že Slovensko už
v súčasnosti uplatňuje zníženú 10 % sadzbu DPH na ubytovacie služby aj
na vybrané potraviny.
Odbor komunikácie Ministerstva hospodárstva (MH) SR poznamenal, že šéf
rezortu Richard Sulík (SaS) dlhodobo presadzoval otváranie prevádzok,
aby boli dosahy krízy spôsobené šírením nového koronavírusu na
podnikateľský sektor čo najmenšie.
Celoeurópske organizácie upozorňujú, že európski podnikatelia
v cestovnom ruchu očakávajú straty za prvý štvrťrok 2020 vo výške 80 –
90 %. "Bez ohľadu na to, kedy dôjde k úplnému uvoľneniu vládnych
reštrikcií, sa podnikatelia v stravovacích službách musia pripraviť na
dlhé obdobie fungovania v obmedzenom režime, ktoré bude zároveň spojené
so zvýšenými nákladmi na hygienu a bezpečnosť," dodali predstavitelia podnikateľov v cestovnom ruchu.
EÚ podľa nich odporúča vytvoriť program dlhodobej pomoci na obnovenie
sektora služieb v reštauráciách, hoteloch, doprave a kultúre. "Medzi
navrhovanými opatreniami sú podpora zachovania zamestnanosti, zníženie
DPH na stravovacie služby, vybrané druhy potravín a nápojov, rôzne typy
poukazov na naštartovanie spotreby," načrtli s tým, že sa nezabúda
ani na hygienické opatrenia. Podobne ako hotelieri a dodávatelia
potravín a nápojov to vidia aj európski pivovarníci.